Cine nu viseaza sa aiba propria afacere? Mai ales daca jobul nu este tocmai cel ideal pentru tine, salariul nu te satisface si ai si familie, la care ajungi destul de rar din cauza programului. De obicei, dorinta deschiderii propriei afaceri vine mai tarziu, odata cu inaintarea in varsta dupa ce ai incercat mai multe joburi si ti-ai dat seama ca nu ti se potriveste nici un loc. Mai mult, atunci cand ai o familie ai vrea sa petreci cat mai mult timp cu ea. Cea mai buna solutie cu care sa poti reusi pe toate planurile, atat financiar, cat si familial ar fi sa ai o afacere de familie, in care sa se implice toti membrii.
La inceput pare ceva foarte greu, daca ne gandim la costuri si investitia ce apare in procesul de deschidere a bussiness-ului. Insa nu este intocmai asa. In primul rand, trebuie sa fim hotarati si sa ne asumam aceasta raspundere. Nu trebuie sa ne avantam intr-o afacere mare, care apoi sa nu aiba succes. Ar fi ideal sa incepem cu ceva mic, apoi pe masura ce capatam experienta sa crestem treptat afacerea.
Inainte de toate, trebuie sa ne punem cateva intrebari foarte importante, a caror raspunsuri ne vor ajuta sa luam decizia de a rula sau nu afacerea,
cum ar fi:
– Familia mea este destul de unita?
– Cati membrii din familie s-ar putea implica?
– Cine investeste?
– Cine ar detine firma?
Dupa ce stabilim aceste lucruri, urmatorul pas este acela de a alege domeniul in care activam. Este esential sa ne gandim la ceva care sa produca profit, ceva care sa se incadreze in cererile pietei actuale. Trebuie sa luam in calcul niste factori care influenteaza demersul afacerii. De exemplu, ar fi de preferat ca sediul sa fie amplasat intr-un loc strategic care sa permita accesul clientilor precum si buna functionare a activitatii prestate de firma.
De asemenea, studiul pietei de desfacere este un criteriu bun de luat in considerare atunci cand ne alegem domeniul. Conteaza in masura destul de mare momentul in care decidem sa incepem afacerea. Criza fnanciara, de pilda, nu este un moment foarte inspirat de a ne deschide o afacere, in conditiile in care puterea de cumparare poate scadea drastic.
Nu toate afacerile se pot face in familie. De exemplu, pentru o afacere mare care are nevoie de o suma considerabila de bani, avem nevoie de cineva care sa ne sponsorizeze. Insa, sunt si unele idei care se pot implementa cu ajutorul familiei, care nu necesita o investitie foarte mare. Va vom prezenta in continuare cateva idei de afaceri de familie.
Restaurantul este o idee de afacere de familie buna si usor de implementat. Bugetul variaza in functie de cum va arata locatia, insa cel mai important este calitatea mancarii si curatenia. Daca un membru al familiei gateste bine, totul e perfect pentru inceput. Toata lumea are nevoie de mancare si orice client va fi multumit dupa o masa buna si o servire calduroasa!
Magazinul alimentar sau vestimentar ar fi o alta optiune. Un shop micut si dragut la tine in cartier, aproape de casa este mai mult decat bine-venit!
Nu va avantati la prea mult de la inceput, tot ce va trebuie este locatia si obiectele puse la vanzare, iar daca totul merge bine, va puteti extinde oricand. O asociatie familiala permite tuturor membrilor sa se implice.
Nu in ultimul rand, ne-am gandit la o ferma. Daca aveti un teren la tara, o mica ferma este perfecta pentru aceste vremuri. Puteti planta flori pe care sa le vindeti apoi sau chiar sa deschideti o florarie. Daca spatiul va permite, o livada in care sa cultivati fructe este afacerea in care absolut toti membrii se pot implica, de la cei mai mici la cei mai mari. Aveti posibilitatea sa dezvoltati o afacere de succes si in acelasi timp sa va distrati impreuna la culesul roadelor.