Anvelopele de calitate contribuie la optimizarea consumului mediu de combustibil și au un impact semnificativ asupra siguranței în trafic. Mai mult decât atât, atunci când este ales un set potrivit pentru un anumit model de vehicul, se poate observa și un nivel crescut de confort, în timpul condusului.
Însă toate aceste beneficii întârzie să mai apară, atunci când mașinile rulează pe drumuri publice cu anvelope uzate, sau neadaptate la vremea de afară. De aceea, orice șofer trebuie să știe când se schimbă anvelopele. Analizăm în continuare principalele aspecte ce țin de acest subiect, pentru a ști apoi ce ai de făcut.
Când se schimbă anvelopele?
Momentul potrivit pentru schimbarea anvelopelor este determinat de mai mulți factori, majoritatea șoferilor alegând să își schimbe anvelopele în funcție de sezon. De exemplu, anvelopele de vară sunt mai eficiente la temperaturi de peste 7 grade Celsius, în timp ce anvelopele de iarnă sunt recomandate atunci când valorile medii ale temperaturii medii scad și rămân sub acest prag. Însă înlocuirea anvelopelor nu depinde doar de condițiile meteorologice, ci și de uzura acestora.
Semnele specifice pot fi recunoscute prin câteva tehnici simple. Una dintre cele mai eficiente metode este verificarea adâncimii profilului. Profilul anvelopelor nu ar trebui să fie mai mic de 1.6mm, conform recomandărilor Uniunii Europene. De asemenea, este important să identifici semnele vizibile ale unei posibile deteriorări de suprafață – crăpături, tăieturi, umflături nefirești ale materialului. Lipsa de manevrabilitate și zgomotele nefirești sunt alte semne de uzură comune.
Pentru a determina momentul potrivit pentru schimbarea anvelopelor, este util să ai în vedere câteva sfaturi practice. În primul rând, este recomandat să schimbi anvelopele sezoniere înainte de începerea sezonului respectiv, pentru a te asigura că nu ești luat prin surprindere de schimbările bruște ale vremii. Prinde ofertele și comandă la momentul oportun un nou set de anvelope de iarna de pe anvelope-autobon.ro
De asemenea, este esențial să înlocuiești anvelopele care au semne de uzură problematice cât mai curând posibil, pentru a evita orice potențial pericol. În plus, este important să te asiguri că respecți recomandările producătorului vehiculului tău, privind schimbarea anvelopelor – modelul de anvelope recomandat, valorile optime ale presiunii etc.
Fiecare mașină este proiectată pentru a funcționa cel mai bine cu anumite modele anvelope, iar nerespectarea acestor recomandări poate afecta negativ performanța mașinii și siguranța tuturor celor care participă la traficul rutier – șoferi, pasageri, bicicliști, pietoni aflați pe trecere etc.
Cum identifici cele mai bune anvelope de schimb?
Dacă vrei să faci o alegere ce ține de sezonalitate, reține că:
- cele mai bune anvelope de vară sunt proiectate pentru a oferi o aderență optimă pe drum la temperaturi ridicate și o rezistență mai mică la rulare.
- cele mai bune anvelope de iarnă sunt concepute pentru a face față condițiilor de drum geroase, având o aderență excelentă pe zăpadă și gheață.
- cele mai bune anvelope all-season sunt un compromis între cele două, oferind performanțe satisfăcătoare în toate anotimpurile, cu precizarea că sunt inferioare celor de sezon, în condiții meteo extreme: caniculă, îngheț, rafale și ploi torențiale, strat gros de zăpadă pe șosea etc.
Stilul de condus și tipul de vehicul pe care îl conduci sunt alte aspecte-cheie în alegerea anvelopelor potrivite. Dacă ai un stil de condus agresiv, sau dacă deții o mașină sport, vei avea nevoie de anvelope cu o aderență mai bună. Dacă vehiculul tău este un SUV sau o camionetă, optează pentru anvelope cu o structură și din materiale ce pot suporta sarcini ridicate. Calitatea drumurilor este un alt factor de care să ții cont, atunci când îți schimbi anvelopele.
Nu în ultimul rând, este important să găsești un echilibru între cost și calitate. Anvelopele mai scumpe tind să ofere performanțe superioare și o durată de viață mai lungă, dar nu toți șoferii au nevoie sau pot să-și permită aceste produse. Poți consulta diverse surse de informații online (ex: forumuri de discuții între șoferi sau site-uri specializate în recenzii de anvelope), pentru a te ajuta să faci alegerea potrivită în funcție de bugetul tău și alte nevoi punctuale.
Cum prelungești durata de viață a anvelopelor?
Durabilitatea unor anvelope și alte beneficii ale acestora sunt influențate de maniera în care sunt întreținute. Pentru ca setul pe care l-ai achiziționat să prezinte pentru cât mai mult timp caracteristicile din fabrică, este important să ții cont de o serie de aspecte.
În primul rând, verificarea regulată a presiunii în anvelope este esențială. În cazul unor valori improprii ale parametrului, această problemă poate duce la o uzură neuniformă, precum și la o creștere a consumului de combustibil. De asemenea, poate afecta controlul asupra vehiculului. Este recomandat să verifici presiunea în anvelope lunar și înainte de călătorii lungi.
Pe lângă monitorizarea presiunii, inspectarea vizuală și fizică a anvelopelor este o altă componentă crucială a întreținerii. Acest proces poate avea la bază examinarea indicatorilor de uzură sau inspectarea cu atenție a suprafețelor, pentru a identifica posibile tăieturi, fisuri, umflături sau obiecte intrate în material.
Rotația anvelopelor este, de asemenea, o altă practică recomandată pentru a prelungi durata de viață a acestora. Procesul trebuie reluat la intervalele de timp recomandate de producător, astfel încât anvelopele să se uzeze uniform, îmbunătățind astfel performanța vehiculului și siguranța în timpul condusului.
Iată care sunt cele mai importante sfaturi de care trebuie să ții cont, pentru o schimbare corectă și la timp a anvelopelor. Aceasta poate fi determinată fie de sezon, fie de o posibilă deteriorare timpurie a lor. De asemenea, poate exista și situația în care îți dorești un upgrade, pentru niveluri mai bune de confort și siguranță.
Reține că un plan de întreținere a anvelopelor nu numai că prelungește durata de viață a acestora, dar contribuie și la siguranța rutieră. Prin urmare, este important că șoferii să aibă cunoștințe despre întreținerea corectă a anvelopelor și să urmeze recomandările producătorilor de anvelope.