O vacanta ar trebui sa fie o distractie dar si o pauza de relaxare de la viata de zi cu zi. Cu toate acestea, o vacanta prost planificata, se poate sfarsi prin a fi o durere de cap. Fii gata sa te bucuri de timpul liber prin planificarea calatoriei si a activitatilor, rezervarea cazarii din timp. Oferindu-ti suficient timp pentru a planifica poate fi un mod constructiv de a planifica vacanta ta.
Partea 1: Alegerea destinatiei
- Fa o lista cu primele 5 locuri in care vrei sa calatoresti. Daca nu mergi singur, pune-i si pe ceilalti sa faca acelasi lucru.
- Gandeste-te care este motivul pentru care vrei sa calatoresti. Daca stii de ce vrei sa pleci de acasa, alegerea destinatiei va fi mult mai usoara. Obiectivul tau poate fi relaxarea, sa pornesti in noi aventuri, sa vezi locuri faimoase sau antice sau sa le oferi copiilor tai amintiri.
- Discuta despre posibilele destinatii cu partenerii tai de calatorie, facand acest lucru o activitate distractiva. Pe parcursul a cateva zile, saptamani, petreceti impreuna ceva timp pentru a vorbi despre fiecare loc in parte si de ce credeti ca acesta are cele mai intemeiate motive pentru a fi o destinatie buna.
- Ia-i in considerare pe toti cei care calatoresc cu tine: copii, varstnici sau persoane cu un anumit handicap. In cazul acesta ar trebui sa iei in considerare o destinatie cat mai accesibila.
- Calculeaza costurile de calatorie. Ia in considerare cheltuielile cu transportul, cazarea, mancarea si altele.
- Alegerea destinatiei. De multe ori trebuie sa faci un compromis pentru a fi de acord cu restul grupului. Daca totusi nu esti de acord sa faci asta, puteti sa trageti la sorti destinatia in cazul in care nu va puteti pune de acord care dintre ele ramane.
Partea 2: Organizarea calatoriei
- Compara preturile zborurilor: Companiile aeriene pot oferi preturi diferite, asa ca fii sigur ca alegi cea mai buna varianta de zbor.
- Gaseste un site de rezervari online atat pentru zbor cat si pentru cazare. Poti economisi o suma considerabila daca site-ul ofera reduceri sau oferte speciale. Sunt si site-uri care compara preturile gasite de la mai multe site-uri mult mai mici. Un astfel de motor de cautare a zborurilor este http://www.momondo.ro
- Ia in considerare alternativele de transport. In timp ce zborul poate fi cea mai rapida cale de a calatori pe distante lungi, te poti gandi si la trenuri, autocare sau inchirierea unui vehicul de agrement, variante care pot fi mai putin costisitoare. Ele pot fi deasemea si mai distractive in cazul in care calatoriti in grup.
- O data ce ai ajuns in zona, la aeroport sau la autogara, trebuie sa te gandesti ce varianta de transport alegi pana la destinatia unde te cazezi. S-ar putea ca hotelul rezervat sa-ti asigure transferul spre acesta, dar pentru asta trebuie sa te interesezi din timp. Daca calatoresti intr- o zona urbana, poti lua un metrou, autobuz, tren sau un taxi spre destinatie, acestea fiind foarte ieftine. Daca vacanta ta presupune vizitarea mai multor obiective sau parcurgerea de distante mai mari, cel mai bine este sa inchiriezi o masina fix de la aeroport pentru a o folosi pe toata durata concediului tau, dar fii atent la politicile rezervarii si la taxele de parcare acolo unde poposesti.
- Poti calatori chiar si cu masina personala, dar inainte de plecare cel mai bine este sa faci o revizie, verifica uleiul, placutele de frana, farurile, stopurile, presiunea aerului din anvelope, etc.
Partea a treia: Gasirea cazarii
- Gaseste un site de rezervari online precum http://www.booking.com, care te poate ajuta sa compari preturile, rating-ul si facilitatile unitatilor de cazare.
- Filtreaza ceea ce este important pentru tine la un hotel; mic dejun inclus, wi-fi gratuit, facilitatile camerei, precum mini-frigider, cuptor cu microunde, televizor, sau alte optiuni ca vedere buna sau in apropierea anumitor obiective turistice sau in apropierea statiilor de transport in comun.
- Calculeaza de la inceput cam cat timp petreci in camera. Daca ai parte de o vacanta activa, nu consider ca ar trebui sa investi extrem de mult in camera de hotel, pe cand daca preferi o vacanta all inclusive in care majoritatea timpului va fi petrecut in interiorul hotelului, cu siguranta vei prefera ceva mai de lux si mai scump.
- Ia in considerare si alte variante de cazare. Un hotel nu este singura optiune. Prietenii sau familia pot avea o camera de oaspeti, in care poti sta. Daca calatoresti cu mai multe persoane, poti rezerva un apartament.
Partea a patra: Planificarea activitatilor
- Cumpara un ghid turistic. Chiar daca aceasta poate parea o metoda invechita, un ghid turistic poate fi cel mai bun partener in calatoria ta. El va contine sugestii de activitati si evaluari pentru anumite locuri. Informatiile cuprinse sunt de obicei foarte precise.
- Rezerva din timp intrarile la anumite obiective turistice, spectacole, tururi cu autobuzele hop on – hop off, o cina intr-un loc special, pentru a evita statul la multe cozi infernale putand astfel sa beneficiezi de reduceri substantiale daca aceste rezervari sunt facute online.
- Prioriteaza obiectivele turistice si activitatile pe care doresti sa le desfasori. Daca ai o lista lunga de activitati si de puncte de interes, clasifica-le in functie de importanta. Astfel vei stii cu care sa incepi. Daca nu resusesti sa faci si sa vezi tot ceea ce ti-ai propus, te poti intoarce in locul respectiv si cu o alta ocazie, intr-un alt concediu.