Cautam zilele anterioare pe marele si vastul internet modalitati prin care imi pot stimula creierul si am gasit nenumarate variante, insa multe dintre ele nu mi se potrivesc.
De aceea am decis sa alcatuiesc o lista cu modalitati de stimulare a creierul care functioneaza pentru mine.
Asculta muzica clasica
Muzica gentila, linistitoare al lui Mozart si Beethoven a fost de mult timp considerata ca fiind benefica creierului si productivitatii in general. Un studiu faimos se refera la asa numitul „efect Mozart”, in care ascultatul muzicii clasice poate imbunatatii abilitatea unei persoane de a gandi pe termen lung si abstract.
Ascultand muzica clasica in timp ce te imbraci dimineata sau in timpul exercitiilor imbunatateste semnificativ fluenta verbala, functiile cognitive si in general concentrarea.
Joaca un joc logic rapid
Constanti incercand sa invatam ceva nou si descoperind cunostinte proaspete promoveaza sanatatea creierului si creeaza noi conexiuni neurale. Activitatile care nu sunt provocatoare, dar sunt variate si noi, precum Sudoku sau jocuri de memorie, poate sa iti imbunatateasca puterea creierului si ajuta la construirea rezervelor cognitive.
Este important sa faci activitati ce stimuleaza creierul schimbandu-le constant pentru a creste complexitatea si a incerca unele care folosesc diferite parti ale creierului. Multe dintre aceste tehnici pot fi realizate in cateva minute pe zi cu diferite abilitati testate in fiecare zi.
Creeaza o lista de multumire
Ar putea suna implauzibil, insa s-a dovedit stiintific ca in momentul in care ne gandim la lucruri din viata noastra pentru care suntem recunoscatori, creierul nostru functioneaza mai bine. Studii pe imaginea creierului au aratat ca practicarea multumirii in general ajuta daca ai un creier pentru care sa fii recunoscator.
Pentru a face acest lucru, scrie 5 lucruri pentru care esti recunoscator in fiecare zi, poate fi orice. Intr-un experiment, cand oamenii au facut acest exercitiu, au observat diferente semnificativ pozitive in nivelul lor de fericire in doar 3 saptamani. Oamenii care sunt recunoascatori constant sunt mai sanatosi, mai optimisti, fac progres catre scopul lor si beneficiaza de o buna stare a sufletului.
Dormi bine
S-a dovedit in nenumarate studii ca somnul ajuta abilitatea noastra de a ne aminti lucruri. Acest lucru afecteaza direct capabilitatea noatra de a ne controla atat comportamentul, cat si invatatul. Lipsa de somn poate rezulta intr-o performanta mentala comparabila cu cea a momentului in care esti beat.
Cea mai buna modalitate de a-ti pregati corpul sa ofere perfomante maxime la munca in ziua urmatoare este sa te tii de un program de somn care nu se schimba in fiecare weekend si sa practici un ritual relaxant inainte de a dormi cum ar fi cititul unei carti. Asigura-te ca incaperea in care stai este intunecoasa si racoroasa.
Etichete: cum sa-ti stimulezi creierul, modalitati de stimulare a creierului, stimulare creier