Dacă porţi o uniformă de pompier asta nu te transformă implicit în erou, la fel cum nici poliţiştii, militarii sau ambulanţierii nu sunt eroi. Este job-ul vostru pentru care sunteţi plătiţi.
Pentru a fi considerat EROU este nevoie de mult mai mult de atât, altfel aţi primi cu toţii medalii şi decoraţii numai pentru simplul fapt că faceţi prezenţa la program. Nu e chiar aşa.
EROII sunt persoane care fac fapte eroice, altele decât cele prevăzute în fişa postului.
Să stingi un foc cu jet de apă nu este un act eroic. Este slujba ta.
Să conduci o maşină cu sirenă şi girofar către locul unui incendiu nu este o faptă eroică. Este slujba ta.
Să intri în foc riscându-ţi propria viaţă ca să salvezi un suflet, ASTA ESTE o faptă eroică, dar CÂŢI dintre pompieri au la activ astfel de fapte? Câţi sunt dispuşi să facă astfel de fapte? Prea puţini. Am văzut recent video cu toţii cum au acţionat „eroii” noştri în cazul Colectiv.
Sunt mulţi pompieri/poliţişti/ambulanţieri blazaţi. Au intrat în sistem numai pentru avantajele meseriei, prin pile şi relaţii, NU PE MERIT, nu fac diferenţa între viaţă şi moarte, aşa cum ar trebui să facă. Sunt acolo doar ca să fie la număr.
Urmăresc diverse accidente şi văd că numai se numără morţii, nu aud nimic despre fapte eroice. PENTRU CĂ ASTFEL DE FAPTE SUNT RARE! EROISMUL ESTE RAR! EROII IES RAR LA RAMPĂ!
În marea majoritate a cazurilor, oamenii angajaţi în instituţiile din linia întâi sunt comozi. Pompierii din ziua de azi (sau din România) nu mai intră în foc să salveze suflete. La noi se aşteaptă să se termine focul de ars şi cam atât. Se mulţumesc să numere morţii. S-ar fi putut face mai mult? NIMENI nu-i întreabă, NIMENI nu răspunde. Iar cauza: mereu un scurt-circuit pe undeva, cândva. Vag, ambiguu, lejer, fără bătaie de cap. Cam atât.
Poliţiştii se feresc să intervină în cazurile din care ar putea ieşi şifonaţi. Armele din dotare sunt decorative. Clanurile mafiote de trafic de persoane, trafic de droguri, interlopii prosperă nederanjaţi. Poliţiştii sunt prea ocupaţi să se ocupe de „adevăraţii infractori”, cei care încalcă Codul Rutier sunt inamicul public no 1.
Ambulanţierii am impresia că se feresc să folosească defibrilatoarele (electroşocurile care de cele mai multe ori fac diferenţa între viaţă şi moarte). E complicat. Mai simplu să constate decesul.
Vedeţi pe undeva vreo statistică detaliată prezentată public despre activitatea serviciilor de urgenţă?