În 2024, legislația privind asigurările RCA (Răspundere Civilă Auto) în România cunoaște modificări semnificative, cu impact direct asupra costurilor pentru șoferi și modului în care sunt stabilite tarifele. Aceste schimbări vizează îmbunătățirea sistemului de asigurări, adaptarea la nevoile actuale ale șoferilor și ale pieței de asigurări auto. Află care sunt modificările propuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), aflate în consultare publică între companiile de asigurări și asociațiile de transportatori!
Principalele modificări ale legislației RCA în 2024
Sunt prevăzute schimbări semnificative, în cadrul celei mai mari reforme legislative în domeniul RCA, de la publicarea Legii 132/2017, privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.
Creșterea accesibilității la asigurările RCA
Se propune introducerea opțiunii de efectuare a plății primei RCA în rate, indiferent de nivelul acesteia. Astfel, se reduce efortul financiar al potențialului asigurat, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice.
Noul proiect prevede revizuirea modalității de stabilire a tarifului de primă RCA pentru contractele încheiate pe perioade mai mici de 12 luni. De exemplu, când aplici pentru o asigurare RCA ottobroker.ro, afli oferta tuturor asigurătorilor de pe piață și alegi cea mai bună variantă, în funcție de nevoile tale.
Una dintre schimbările majore anunțate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) constă în posibilitatea suspendării efectelor contractului RCA pe durata în care autovehiculul nu este utilizat, cu prelungirea valabilității acestuia cu perioada de suspendare.
Responsabilizarea conducătorilor auto
Pentru creșterea numărului de asigurați și, implicit, pentru scăderea tarifului, se propune monitorizarea electronică a valabilității RCA, prin rețeaua de camere de supraveghere în trafic. De asemenea, se discută despre micșorarea primei de asigurare plătite de asigurat la încheierea contractului. În acest mod, franșiza ar fi opțională, introdusă în contract cu acordul părților și plătibilă doar în caz de accident.
Certificatul de daunalitate urmează să fie accesibil persoanelor juridice cu interes legitim, de exemplu angajatori ai șoferilor. Solicitările vor fi realizate cu acordul potențialului asigurat și cu respectarea legislației privind confidențialitatea datelor (GDPR).
Revizuirea sistemului bonus-malus
S-a propus o modificare majoră a sistemului bonus-malus, care va avea un impact semnificativ asupra costurilor. Potrivit noilor reglementări, cei implicați în accidente grave ar putea suporta creșteri de până la 80% ale tarifelor pentru asigurările auto obligatorii, în timp ce șoferii care nu sunt implicați în accidente vor beneficia de reduceri substanțiale, menit să încurajeze o conducere prudentă și responsabilă.
Sistemul bonus-malus include acum opt categorii pentru bonus și, respectiv, pentru malus, cu reduceri între 5% și 50% pentru categoriile bonus și majorări între 10% și 80% pentru categoriile malus. Aceste valori reflectă severitatea incidentelor rutiere provocate de șoferi.
Ce efecte vor avea modificările legislației RCA?
Se preconizează ca schimbările legislative pentru RCA în 2024 să determine aplicarea unor prime juste pentru fiecare asigurat, fie că este vorba despre persoane fizice sau persoane juridice, mai ales companii cu parcuri auto de mari dimensiuni. Această ajustare trebuie să asigure o echilibrarea financiară a întregului sistem de asigurări, pentru creșterea siguranței rutiere și păstrarea primei de risc la niveluri accesibile.
Noua legislație propune ca firmele de asigurare să nu mai achite dauna, dacă nu sunt prezentate documente care să ateste calitatea reparațiilor efectuate. Astfel, sunt reglementate plățile în regie proprie, prin care păgubiții aleg să încaseze în avans valoarea daunei și de-abia apoi să efectueze reparația.
Aceste schimbări reflectă eforturile autorităților de a îmbunătăți siguranța rutieră, de a responsabiliza conducătorii auto și de a asigura o mai bună adaptare a sistemului de asigurări RCA la dinamica actuală a societății și nevoilor specifice ale diferitelor categorii de șoferi. Este important ca toți șoferii să fie la curent cu aceste modificări pentru a înțelege cum vor modifica polițele de asigurare și costurile aferente.