Pentru ca organismul sa functioneze cat mai corect, la capacitate maxima, avem nevoie de un stil de viata cat mai sanatos dar si de o alimentatie corespunzatoare, bogata in vitamine, consumand cat mai multe produse alimentare naturale. Studiile indica ca persoanele care manancă zilnic fructe si legume sunt mult mai sanatoase fata de cele care consuma rar aceste alimente.
In continuare ne vom referi la fiecare vitamina in parte, la ce este benefica si care sunt sursele din care se poate obtine.
Vitamina A este vitamina esentiala pentru vedere, elasticitatea pielii, stimularea sistemului imunitar, iar o deficienta a sa poate duce la orbire sau la slabirea imunitatii. Ea se mai numeste si caroten, deoarece este sub forma de carotina, fara a se gasi propriu zis in plante. Alimentele bogate in aceasta vitamina care sunt recomandate a fi consumate sunt: ficat, morcov, oua, lapte, pepene galben, salata verde, varza, patrunjel, mere, ceapa verde, coacazele negre, sfecla rosie, untul, fructele de goji etc.
Vitamina B detine un rol primordial in ceea ce priveste transformarea alimentelor in energie, fiind un complex format din 8 elemente foarte importante pentru sanatate: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 si B12. Acest complex de vitamine lupta la combaterea depresiei, a oboselii, a bolilor de inima, etc.
- Sursele principale de asimilare a vitaminei B1 sunt constituie de semintele de floarea soarelui, portocalele, cartofii dulci, fasolea sau semintele de susan .
- Vitamina B2, se preia din consumul de spanac, ciuperci, asparagus, nuci, oua, lapte, soia.
- Vitamina B3, se gaseste din plin in carnea alba, carnea de miel, alune, broccoli, unt de arahide, tofu, branza de vaci, orez maro, somon, zmeura, vinete, sparanghel.
- Vitamina B5, se asimileaza consumand iaurt, avocado, porumb, conopida, zahar.
- Vitamina B6, se gaseste in alimente precum bananele, somonul, avocado, carnea de curcan, fasolea pastai, spanacul, carnea de pui.
- Vitamina B7, indicata pentru femeile insarcinate se preia din consumul de morcov, alune, migdale, lapte de vaca, ceapa, fructe de padure, varza sau castraveti.
- Vitamina B9 sau acidul folic cum mai este numita, se regaseste in legumele cu frunze, spanac, seminte de mustar, citrice, ficat de pasare, linte.
- Vitamina B12, este inclusa in lactate, fructe de mare, ficat de porc sau oua.
Vitamina C este un antioxidant puternic care lupta impotriva stresului si scade riscul aparitiei cancerului, intarind sistemul imunitar. Citricele sunt foarte bogate in vitamina C, dar nu doar ele ci si patrunjelul, ardeiul gras, capsunile, rosiile, varza de Bruxelles, rosiile sau cartofii.
Vitamina D este vitamina necesara organismului pentru absorbtia corecta a calciului, dezvoltarea oaselor, gasindu-se cu preponderenta in uleiul de peste, branza, galbenus de ou, anumite ciuperci, ficat de vita.
Vitamina E mai este numita si vitamina fertilitatii, datorita rolului pe care il are in procesul fertilitatii dar mai contribuie si la intarirea imunitatii, ameliorarea astmului, a ulcerului gastric sau a Zonei Zoster. Ea se gaseste in special in alimente precum: uleiuri vegetale si margarina, avocado, galbenus de ou, nuci, alune, migdale, ficat, germeni de grau, soia, ardei, oregano, masline verzi, caise, spanac, peste, curcan.
Vitamina K prevenire hemoragiile, coaguleaza sangele, impiedica formarea pietrelor la rinichi, scade riscul de atac de cord. Ea se gaseste in condimente precum busuiocul uscat, cimbru, piper, oregano sau cuisoare si in alimente precum morcov, rosii, fenicul, spanac, ardel, conopida;
Etichete: vitamina a, vitamina b, vitamina c, vitamina e, vitamina k, vitamine