Craciunul este o sarbatoare magica, o sarbatoare de care ne bucuram cu totii, de la mic la mare. Decoratiunile, luminile si cadourile sunt elementele cele mai “magice” care contribuie la constituirea celei mai frumoase sarbatori din an. Craciunul este sarbatorit diferit, in functie de culture, origini si traditii. Incepand de la micile sate din Elvetia si pana la metropola plina de viata a Italiei, Roma, spiritual sezonului este regasit in orice coltisor al lumii.
Impreuna cu echipa celor de la GiftIdea.ro va prezint o scurta istorie a traditiilor de craciun din Europa.
In timpurile antice, romanii sarbatoreau o un festival pagan numit Saturnalia in data de 25 de decembrie. Acestia sarbatoreau acest festival celebrand onoarea lui Saturn, zeul argiculturii, iar persoanele care asistau imbracati in togi si care purtau torte pe strazi si sarbatoreau cu mancare si bautura. Romanii celebreaza sarbatoarea Craciunului impodobind casele si intregile orase cu limini, brazi sau fac scenete care povestesc nasterea Domnului, scenete care sunt denumite de catre italieni presepio. Un astfel de presepio are loc la Vatican si se serbeaza cu bucati immense de branza si baloturi de paie. Se face un brad de Craciun de peste 30 de metri. Acesta traditie a fost inceputa de catre Papa Ioan Paul al doilea la inceputul pontificarului sau.
Aceasta idée a bradului de Craciun provine din Germania si cu sute de ani in urma brazii erau impodobiti cu prajituri, alume, mere si bastoane de zahar care erau devorate de catre de copii. In ziua de astazi, traditia bradului de Craciun se mentine puternic in aceasta parte a Europei. Daca americanii cumpara brazii si ii impodobesc imediat dupa Ziua Recunostintei, in cazul Germaniei sau a Austriei brazii sunt cumparati doar in ziua de Ajun. Pe langa ornamentele si instalatiile de lumini, nemtii mai adauga si bomboane sau prajituri si in loc de varful bradului pun un ornament pe care il numesc Rauschgold Angel special conceput din beteala.
Cea mai popular decoratiune de Craciun este o figurina care se face manual in casa si care se constituie din coji de nuci, prune, smochine si alte astfel de alimente uscate si aranjate intr-un costum bavarez popular.
In cultura franceza decoratiunile se concentreaza in jurul unui crèche, grajdul in care a avut loc scena Nasterii si nu a unui brad de Craciun. Inainte cu o saptamana de Craciun oamenii isi despacheteaza figurinele din lut care resprezinta populatia satelor franceze: brutarul, primarul, doctoral si altii si le aranjeaza cu dragostea imprejurul grajdului cu Familia Sfanta.
Intr-un sat elvetian, numit Gimmelwald, nu se practica decorarea de Craciun ca si traditia a familiei, ci ca o traditie a intregii comunitati locale. Oricum, in fiecare an, casele de decoreaza in diferite stiluri, in fiecare an diferit fata de anul precedent. Dupa decorare oamenii ofera cadouri copiilor se intalnesc si sarbatoresc cu carnati la gratar, vin fiert si muzica specifica care se canta la acordeon.
Etichete: cadouri copii, copii de craciun, cosuri cadou copii, cosuri cadou craciu, craciun in europa, giftidea, giftidea.ro, traditii craciun